Mystinen Kolvananuuro

elokuu 02, 2021

Mystinen Kolvananuuro

Ensi kosketuksen paikkaan sain huhtikuussa, kun lunta oli vielä melko paljon. Seikkailu ei sujunut ihan suunnitelmien mukaan, sillä kinos ei enää kunnolla kantanut ja melkein joka askeleella jalat upposivat lumeen vaikeuttaen etenemistä ja kastellen kengät ja sukat. Myöskään kunnon reittiä ei ollut missä tallustella ja varusteet olivat surkeat. Se seikkailu jäi lyhyeksi. Päätin kokeilla uudelleen paremmalla onnella kesällä.


Kesähän koitti ja tänne saavuttiin. Lumoava, mystinen, upea, villi. Nämä sanat pyöri mielessäni tallustettuani hetken rotkolaakson pohjalla. Aivan koskematonta luontoa, kiviä, kalliota, erilaisia kasveja, puita, perhosia ja lintuja. Kaikkea sekaisin ja niin upeasti yhteen sointuen. Kolvananuurolla on pitkä historia, sillä se on muodostunut miljoonia vuosia sitten syväksi arveksi kallioperään ja tänne kun saapuu niin tosiaan tuntuu kuin olisi mennyt ajassa taaksepäin. Täällä on ihmisen hyvä olla.


Kolvananuuro sijaitsee Joensuun (Enon) ja Kontiolahden rajalla ja sinne pääsee kahta eri reittiä, joko Enon tai Kontiolahden kautta. Kiersimme Uuron reitin, joka on 5km pitkä. Reitille voi lähteä Enon tai Kontiolahden puoleisilta pysäköintialueilta. Me starttasimme seikkailun Uuronvaaran (Enon puoleiselta) pysäköintialueelta ja sitä myös ilmeisesti suositellaan enemmän. Paikkaan on myös hyvät opasteet.
Uuronvaaran pysäköintialueelta on noin kilometrin matka ja jyrkkä laskeutuminen rotkolaakson uumeniin, josta lähdetään myötäpäivään kulkemaan Uuron reittiä.


Reitti on vaikeakulkuinen ja siksi siihen kannattaa varata rutkasti aikaa, mutta onneksi seikkailulla ei pidetä kiirettä. Reitillä on jyrkkää ylä- ja alamäkeä, puunjuuria ja kiviä, joten katso mihin astut, muuten saattaa helposti horjahtaa. ''Lattia on laavaa'' - on oivallinen leikkivinkki näille poluille. Muista myös pysähtyä välillä katsomaan tätä monimuotoista luonnonihmettä, sillä tälläistä ei joka päivä näe.

Rotkon pohjalla on melkoisen huonot kentät, joten älkää järjestäkö esimerkiksi teams palaveria kesken reippailun. Repun pohjalla on hyvä paikka puhelimelle ja sen voi sieltä vaikka välillä kaivaa kuvien ottoa varten.


Tätä paikkaa voi ilomielin suositella. Varaa seikkailulle paljon vettä, evästä ja sääolosuhteiden mukainen varustus ja eikun menoksi vaan! 🙂

Ruth
Kirjoittaja

Berry Piperin pitkäaikainen malli Ruth viihtyy luonnossa ja kiertää päiväretkikohteissa eri puolilla Suomea. Näistä retkikohteista löydät lyhyitä esittelyjä täältä blogin puolelta.Muuta luettavaa

Päiväseikkailu Helvetinportilla
Päiväseikkailu Helvetinportilla

heinäkuu 19, 2021

Paikka kuulostaa pahaenteiseltä, mutta siitä se on kaukana. Lumoava rotkolaakso, jossa on koskematonta luontoa silmän kantamattomiin, puro solisee rotkon pohjalla ja luontopolku johdattaa sinut näköalatasanteelle, jonka päässä odottaa upeat näkymät rotkolaaksoon.

Mukavuutta sähköpostiisi?